Van Aert Sportman, Meesseman Sportvrouw van het Jaar

Wielrenner Wout van Aert en basketbalspeelster Emma Meesseman zijn door Sportspress.be, de beroepsvereniging van sportjournalisten, verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

Van Aert volgt collega-wielrenner Remco Evenepoel op, die ook tot de shortlist van drie behoorde. De andere kandidaat-winnaar was voetballer Romelu Lukaku.

2020 was een formidabel jaar voor de 26-jarige van Aert met in de zomer winst in de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en twee ritten in de Ronde van Frankrijk en in het najaar een tweede plaats in de tijdrit en wegrit van het WK en in de Ronde van Vlaanderen.

1049 punten kreeg van Aert achter zijn naam in het referendum van Sportspress.be. Lukaku werd tweede met 526 punten en Evenepoel derde met 441 punten.

BASKETBAL BOVEN!

De Sportvrouw van het Jaar is Emma Meesseman. De 27-jarige West-Vlaamse is de leading lady van de Belgian Cats. Op het olympisch kwalificatietornooi in Oostende in februari, waar de Cats zich plaatsten voor de Spelen van Tokio, werd Meesseman uitgeroepen tot MVP. En met haar club Ekaterinburg veroverde Meesseman de landstitel in de ijzersterke Russische competitie.

In tegenstelling tot van Aert kon Meesseman haar trofee niet hoogstpersoonlijk in ontvangst komen nemen vrijdagavond op de uitreiking in beperkte kring (alleen de genomineerden waren aanwezig) bij J&M in Schelle. De honneurs werden waargenomen door Meessemans moeder Sonja Tankrey. Zij is zelf een gewezen Belgische basketinternational en werd in 1982 verkozen tot Belgische Basketspeelster van het Jaar.

Meesseman kreeg als Sportvrouw van het Jaar 826 punten toebedeeld. Collega-basketster Julie Allemand werd tweede met 578 punten en wielrenster Lotte Kopecky derde met 477 punten.

Het was basket boven op het Sportgala 2020, want de Belgian Cats (465 punten) werden uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar en Philip Mestdagh (405 punten), de coach van de Cats, is de Coach van het Jaar geworden. De andere genomineerden waren de voetbalsters van de Red Flames (245 punten, wielerploeg Deceuninck-Quick-Step (208 punten) en voetbaltrainers Philippe Clement (293 punten) en Roberto Martinez (220 punten).

DE KETELAERE BELOFTE VAN HET JAAR

Toch ging er ook een voetballer met een prijs naar huis, want Charles De Ketelaere werd verkozen tot Belofte van het Jaar. De 19-jarige aanvallende middenvelder brak in 2020 door bij Club Brugge en werd enkele weken geleden voor het eerst opgeroepen voor de Rode Duivels. De Ketelaere ging met 398 punten veldrijder Thibau Nys (323 punten) en rallypiloot Gregoire Munster (105 punten) vooraf.

GERARD PARALYMPĻER VAN HET JAAR

Joachim Gérard tot slot heeft zichzelf opgevolgd als Paralympiėr van het Jaar. De rolstoeltennisser strandde op een haar van de eindzege op Roland Garros nadat hij in de halve finale de nummer 1 van de wereld had geklopt. Met 454 punten liet Gérard atleet Peter Genyn (389 punten) en Ewoud Vromant (285 punten) achter zich.