Van Aert Sportman, Derwael Sportvrouw van het Jaar 2021

Wielrenner Wout van Aert en turnster Nina Derwael zijn door Sportspress.be, de beroepsvereniging van sportjournalisten, verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

21 punten. Zo klein was het verschil tussen wielrenner Wout van Aert en marathonloper Bashir Abdi. Judoka Matthias Casse eindigde met een achtertand van 355 punten als derde in het referendum. Van Aert volgt zichzelf op als Sportman van het Jaar. De 27-jarige Herentalsenaar is momenteel op stage in Spanje en was via digitale weg verbonden met de andere genomineerden en gasten op het Sportgala in Schelle.

Van Aert beleefde dit jaar opnieuw een superjaar. Hij won de Amstel Gold Race, Gent-Wevelgem, het Belgisch kampioenschap en drie ritten in de Ronde van Frankrijk en werd tweede in de olympische wegrit in Tokio en op het WK tijdrijden in eigen land.

DERDE KEER DERWAEL

Ook bij de vrouwen was het bijzonder spannend. Nina Derwael trok met een voorsprong van 78 punten op Nafi Thiam uiteindelijk aan het langste eind. Zowel de turnster als de meerkampster kroonden zich in Tokio tot olympisch kampioen. Derwael deed dat met een fabelachtige oefening op de brug met ongelijke leggers en werd daarvoor bekroond met de trofee voor Sportvrouw van het Jaar. Met drie trofeeën (2018, 2019, 2021) evenaart ze Thiam (2014, 2016, 2017). Basketster Emma Meesseman, de laureate van 2020, werd dit jaar derde in de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar.

DUBBEL FEEST BIJ RED LIONS

De derde Belgische gouden medaille in Tokio werd behaald door de nationale hockeyploeg bij de mannen. Na eerder al Europees en wereldkampioen te zijn geworden, was dit de opperste bekroning voor de Red Lions. In de verkiezing van Ploeg van het Jaar haalden de hockeymannen het met ruim verschil voor de Belgian Cats en de Belgische jumpingploeg. Shane McLeod, de Nieuw-Zeelander die de architect achter het succes van de Red Lions genoemd mag worden, werd verkozen tot Coach van het Jaar. Nafi Thiams trainer Roger Lespagnard werd tweede, voetbalcoach Felice Mazzu – die met promovendus Union herfstkampioen werd in de hoogste klasse – derde.

NYS BELOFTE VAN HET JAAR

Thibau Nys is verkozen tot Belofte van het Jaar. De jonge veldrijder ontpopte zich de voorbije maanden ook tot een beloftevol en succesvol wegwielrenner, met de Europese titel als hoogtepunt. Nys kreeg meer stemmen dan gewichthefster Nina Sterckx en een andere wielrenner, Florian Vermeersch.

GENYN VOOR GEORGE EN GERARD

Peter Genyn is voor de derde keer in zijn carrière uitgeroepen tot Paralympiër van het Jaar. De Antwerpse wheeler, die in Tokio goud won op de 100 meter en zilver op de 200 meter, haalde het in het referendum voor amazone Michèle George en tennisser Joachim Gérard, de laureaat van 2019 en 2020.

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD VOOR WAUTERS

Ann Wauters eindigde in haar carrière zeven keer in de top 3 van de Sportvrouw van het Jaar, maar kon nooit proeven van de opperste bekroning. Na de Olympische Spelen zette de 41-jarige basketster een punt achter haar schitterende carrière. Ze werd WNBA-kampioen, Russisch kampioen, Frans kampioen, meermaals verkozen tot Europees Speelster van het Jaar én was het boegbeeld van de Belgian Cats, waarmee ze in 2017 brons pakte op het EK, in 2018 vierde werd op het WK en dit jaar de kwartfinales bereikte op de Olympische Spelen. Voor haar fantastische carrière ontving Wauters zondagavond op het Sportgala in Schelle een Lifetime Achievement Award.