Kopecky Sportvrouw van het Jaar 2023, Evenepoel volgt zichzelf op als Sportman van het Jaar

In de Skyhall van Brussels Airport vond zondagavond het Sportgala plaats. Wielrenners Lotte Kopecky en Remco Evenepoel zijn door Sportspress.be, de beroepsvereniging van sportjournalisten, verkozen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar 2023.

Lotte Kopecky haalde het in het referendum met 961 punten voor basketbalspeelster Emma Meesseman (651 punten) en kunstschaatsster Loena Hendrickx (348 punten). Op de erelijst volgt ze meerkampster Nafi Thiam op, die dit jaar vrede moest nemen met de vierde plaats. Het is de eerste keer in haar carrière dat Kopecky tot Sportvrouw van het Jaar verkozen werd. Ze is ook de eerste wielrenster op de erelijst.

De 28-jarige Kopecky kroonde zich tot wereldkampioene op de weg in Glasgow en behaalde er in het baanwielrennen ook de regenboogtrui in de afvalling en de puntenkoers. Voorts won ze in 2023 onder andere ook de Ronde van Vlaanderen, de Omloop het Nieuwsblad, Nokere Koerse, de Simac Ladies Tour, de Belgische titel op de weg en in het tijdrijden. Ook pakte Kopecky een ritzege en de groene trui in de Ronde van Frankrijk en een tweede plaats in de eindstand.

Remco Evenepoel is voor de derde keer uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Hij won de trofee eerder in 2019 en 2022. Met drie zeges evenaart hij Tom Boonen, Philippe Gilbert en Frederik Deburghgraeve. Alleen Stefan Everts (5) en Eddy Merckx (6) doen nog beter. Dit jaar won Evenepoel het referendum van Sportspress.be met 714 punten. Daarmee verwees hij snookerspeler Luca Brecel (424 punten) naar de tweede plaats en snelschaatser Bart Swings (343 punten) naar de derde plaats.

De 23-jarige Evenepoel veroverde in 2023 als eerste Belg ooit de wereldtitel in het tijdrijden. Voorts won hij voor het tweede jaar op rij Luik-Bastenaken-Luik en zegevierde hij voor een derde keer in de Clasica San Sebastian. Daarnaast won hij de Belgische titel op de weg, twee etappes in de Giro en drie in de Vuelta, waar hij ook de bergklassement won.

Segaert Belofte van het Jaar

Ook de trofee voor Belofte van het Jaar ging naar een wielrenner. Alec Segaert (416 punten) liet voetballer Arthur Vermeeren (343 punten) en tennisser Alexander Blockx (292 punten) achter zich. De 20-jarige Segaert verlengde dit seizoen zijn Europese titel tijdrijden bij de beloften en pakte zilver op het WK. Bij de profs werd hij twee keer tweede op het BK: in de wegrit achter Remco Evenepoel, in het tijdrijden achter Wout van Aert.

Belgian Cats en hun coach vallen in de prijzen

De Belgian Cats zijn de Ploeg van het Jaar. De Belgische basketvrouwen kroonden zich in 2023 tot Europees kampioen. Met 993 punten haalden de Cats het met een monsterscore voor voetbalclub Antwerp (317 punten) en de Belgische hockeymannen, de Red Lions (316 punten). Speelster Laure Resimont nam de onderscheiding zondag namens de Belgian Cats in ontvangst.

Ook de coach van de Belgian Cats, de Fransman Rachid Meziane, viel in de prijzen. Hij werd verkozen tot Coach van het Jaar. De 43-jarige Meziane kreeg 653 punten. Ruim meer dan Kenny De Ketele, de bondscoach in het baanwielrennen (371 punten) en de Nederlander Mark van Bommel (334 punten), de trainer van voetbalclub Antwerp.

Carabin Paralympiër van het Jaar

Paralympiër van het Jaar is Maxime Carabin. De rolstoelatleet uit Luik haalde het met 341 punten nipt voor amazone Michèle George (334 punten) en rolstoelatleet Roger Habsch (319 punten). De 23-jarige Carabin pakte dit jaar in de T52-klasse gouden medailles op de 100 en 400 meter tijdens het WK in Parijs. Op de 400 meter deed hij dat in een nieuw wereldrecord (54.19).

Prijs van de Jury voor Boumkwo

Jolien Boumkwo tot slot is onderscheiden met de Prijs van de Jury, een nieuwe award waarmee organisator Sportspress.be een opvallende prestatie van een Belgische sporter in de schijnwerpers zet. Tijdens de Europese Spelen in Polen afgelopen zomer viel kogelstootster Boumkwo op de 100 meter horden in voor de geblesseerde Anne Zagré. De beelden van Boumkwo die aan een gezapig tempo over de horden wipte, gingen de wereld rond. Door te starten bezorgde Boumkwo België 2 belangrijke punten in de strijd voor het behoud tijdens het EK voor landenteams.