Evenepoel en Derwael triomferen op het Sportgala

Nina Derwael en Remco Evenepoel zijn op het Sportgala 2019 door de Belgische beroepsbond van Sportjournalisten (Sportspress.be) uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar.Remco Evenepoel heeft zaterdagavond op het Sportgala de prijs voor Sportman van het Jaar op zak gestoken. De nauwelijks negentienjarige wielrenner van Deceuninck-Quick Step (835 ptn), vorig jaar de Belofte van het Jaar, haalde het met meer als het dubbel van de punten voor collega-renners Victor Campenaerts (354 ptn) en Wout van Aert (339 ptn). Evenepoel kreeg de trofee uit handen van Sven Nys, Sportman van het Jaar in 2008.

Evenepoel volgt op de erelijst Rode Duivel Eden Hazard op, die dit jaar vijfde werd. Evenepoel is de jongste Sportman van het Jaar ooit. Vorige maand won hij ook al de Kristallen Fiets. Op het Gala van de Flandrien moest hij nog vrede nemen met een tweede plaats.

DERWAEL VOLGT ZICHZELF OP

Turnster Nina Derwael werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. De negentienjarige Truiense bleef in de eindafrekening met 1077 punten basketster Emma Meesseman (907 ptn), de voorbije twee jaar derde, en atlete Nafi Thiam (667 ptn), winnares in 2014, 2016 en 2017, voor. De voorbije drie jaar stonden telkens deze drie atleten op het podium bij de verkiezing voor Sportvrouw van het Jaar. Derwael kreeg de trofee uit handen van Tia Hellebaut, olympisch kampioene hoogspringen in 2008 en dat jaar ook Sportvrouw van het Jaar.

VERSCHAEREN HOUDT EUROPESE KAMPIOENEN AF

Yari Verschaeren werd verkozen tot Belofte van Het Jaar. De 18-jarige Verschaeren (215 ptn), het goudhaantje van Anderlecht, bleef in de eindafrekening veldrijder Thibau Nys (175 ptn) en gewichthefster Nina Sterckx (168 ptn), beiden Europees kampioen bij de junioren in hun sport, voor. De spelverdeler van paars-wit volgt op de erelijst wielrenner Remco Evenepoel op.

GERARD ONTTROONT GENYN

Rolstoeltenniser Joachim Gérard werd voor de tweede keer in zijn carrière bekroond tot Paralympiër van het Jaar. De 31-jarige Brusselaar haalde het met 408 punten ruimschoots voor rolstoelatleet Peter Genyn (243 ptn), de winnaar van de voorbije twee jaar, en tafeltennisser Laurens Devos (233 ptn), de triomfator in 2016. Gérard won de trofee eerder in 2013, in 2015 en 2017 werd hij derde.

MCLEOD HAALT HET NIPT VAN CLEMENT

Shane McLeod, de bondscoach van de Red Lions, werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De 51-jarige Nieuw-Zeelander haalde het met 374 punten nipt voor Philippe Clement (322 ptn). McLeod is de tweede buitenlander op de erelijst van de Coach van het Jaar. Pas vanaf vorig jaar komen ook buitenlandse coaches in aanmerking. Hij volgt Roberto Martinez op, die dit jaar als vierde net naast het podium viel.

OOK RED LIONS GAAN MET DE EER LOPEN

De Belgische hockeymannen werden voor het tweede jaar op rij verkozen tot Ploeg van het Jaar. De Red Lions, nummer één van de wereld, veroverden afgelopen zomer voor eigen volk in Antwerpen de Europese titel in het hockey. Eerder hadden ze de finale van de gloednieuwe Pro League verloren. In december vorig jaar kroonden ze zich ook al tot wereldkampioen. Spelers Loick Luypaert, Alexander Hendrikx, Arthur De Sloover en Augustin Meurmans namen de prijs in ontvangst uit handen van oud-zeilster Evi Van Acker, Sportvrouw van het Jaar in 2012. In de eindstand bleven ze met 565 punten (150 eerste plaatsen) ruimschoots de Belgian Tornados (293 ptn), het nationale estafetteteam bij de mannen op de 4×400 meter, en de Rode Duivels (206 ptn) voor.