De eerste reacties van de laureaten

Remco Evenepoel werd zaterdagavond op het Sportgala de jongste Sportman van het Jaar ooit in Belgiė. Op nauwelijks negentienjarige leeftijd hield hij collega-renners Victor Campenaerts en Wout van Aert ruim achter zich. Na zijn overwinning moest Evenepoel even naar woorden zoeken.”Dit is ongelooflijk”, was Evenepoel duidelijk ontroerd op het podium. “Ik heb hier geen woorden voor en dat overkomt me niet vaak (lachend). Vorig jaar was ik nog Belofte van het Jaar en nu word ik al meteen Sportman van het Jaar. Zo’n prijs motiveert me alleen maar meer voor de toekomst. Het maakt me niet zenuwachtig, ik wil er juist nog harder voor gaan. Dat zal in de toekomst ook zo blijven. Ik krijg ook zoveel hulp, van mijn familie, vriendin en natuurlijk mijn fantastische ploeg. Voor volgend jaar heb ik vier grote doelen: Luik-Bastenaken-Luik, de olympische tijdrit, de wegrit op het WK en de Ronde van Lombardije.”

SPORTVROUW VAN HET JAAR

“Ik had dit jaar deze titel totaal niet verwacht”, aldus Nina Derwael. “Er zijn zoveel sterke tegenstandsters, zelfs buiten de top 3 zaten nog meisjes die hadden kunnen winnen. Persoonlijk had ik verwacht dat Emma (Meesseman, red.) dit jaar ging winnen. Ik heb vorig jaar al gewonnen en dacht dat de stemmers daar rekening mee zouden houden. Het blijft wel een beetje appelen met peren vergelijken. Maar natuurlijk ben ik heel blij met mijn overwinning. Het is ook opnieuw een erkenning voor de turnsport. In het verleden was er in Belgiė nooit veel aandacht voor turnen, maar dat is de laatste jaren in positieve zin veranderd.”

COACH VAN HET JAAR

Shane McLeod vierde het eindejaar in eigen land en was niet aanwezig op de prijsuitreiking. In een videoboodschap toonde hij zich erg enthousiast met de trofee. “Het is een hele eer te winnen. De andere genomineerden waren ook heel sterk. Het is een mooie bekroning voor onze hele groep, die erg complementair is. De verdiensten zijn immers voor het hele team. Belgiė is echt mijn thuis geworden. Het is heel leuk erkenning te krijgen voor mijn werk.” Oud-tafeltenniskampioen Jean-Michel Saive reikte de prijs uit aan een speler van de Red Lions, Loļck Luypaert.

PARALYMPIĖR VAN HET JAAR

Rolstoeltenniser Joachim Gérard toonde zich erg tevreden met zijn trofee. “Het is een hele eer deze prijs te mogen ontvangen. Maar in 2020 wil ik nog beter doen en hoop ik op een eerste eindzege op een grandslamtoernooi en een olympische medaille”, liet hij noteren.

BELOFTE VAN HET JAAR

Anderlecht-speler Yari Verschaeren was zelf niet aanwezig op de uitreiking. De momenteel geblesseerde voetballer reageerde in een videobooschap op zijn overwinning. “Dit is een heel mooie prijs om te winnen. Ik ben er heel blij mee. Je ziet dat er veel toppers op de erelijst staan. Het zou heel mooi zijn om in de voetsporen te treden van vorige winnaars als Romelu Lukaku en Divock Origi. De trofee krijgt een mooie plaats op mijn kamer.”