2017: Thiam en Goffin Sportvrouw en Sportman van het Jaar

Op het Sportgala in Brussel zijn David Goffin en Nafi Thiam verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Ook Lotte Kopecky, Roger Lespagnard, Team Davis Cup en Peter Genyn vielen in de prijzen op het gala.

SPORTMAN VAN HET JAAR

David Goffin is als eerste tennisser ooit bekroond met de titel van Sportman van het Jaar. De Luikenaar bleef met 1349 punten ruimschoots Greg Van Avermaet (848) en Kevin De Bruyne (338) voor.

Voor Goffin is de prijs de bekroning op een prachtig seizoenseinde. De 27-jarige Belgische nummer één won de ATP-toernooien in Shenzen en Tokio, begin oktober, waarna hij doorstoomde op de ATP World Tour Finals. Goffin versloeg in Londen verrassend de nummers één en twee van de wereld, Rafael Nadal en Roger Federer, om in de finale de duimen te moeten leggen voor de Bulgaar Grigor Dimitrov. Ook in de finale van de Davis Cup trok Goffin met België nipt aan het kortste eind. Frankrijk won met 3-2, maar Goffin zorgde wel voor de twee Belgische punten.

De Luikenaar sloot het jaar af als nummer zeven van de wereld. Hij verovert – na een tweede plaats in 2014 en een derde plaats vorig jaar – voor het eerst de titel Sportman van het Jaar en treedt zo in de voetsporen van zijn vrouwelijke collega’s Sabine Appelmans, Dominique Monami, Kim Clijsters, Justine Henin en Kirsten Flipkens, die tussen 1998 en 2013 veertien van de zestien titels bij de vrouwen op hun naam schreven.

SPORTVROUW VAN HET JAAR
Vorig jaar werd Thiam Sportvrouw van het Jaar met 1300 punten, liefst 547 meer dan nummer twee Jolien D’hoore. Dit jaar zorgde Thiam voor een nieuw record met 1391 punten, 554 meer dan turnster Nina Derwael (837). Basketster Emma Meesseman (385) werd derde.

Dankzij haar derde titel vervoegt de nog maar 23-jarige Thiam zwemster Carine Verbauwen (1975, 1978 en 1979), de eerste laureate in de geschiedenis. Enkel judoka Ingrid Berghmans (acht titels tussen 1980 en 1989) en tennisters Kim Clijsters (acht titels tussen 1999 en 2011) en Justine Henin (vier titels tussen 2003 en 2007) hebben nog een (ruime) voorsprong op de Naamse.

De studente geografie aan de Universiteit van Luik schenkt de atletieksport zo haar zesde titel, na Anne-Marie Pira (1976 en 1977), Tia Hellebaut (2008) en Thiam’s twee vorige titels. Thiam werd afgelopen zomer in Londen de eerste Belgische die een wereldtitel in de atletiek veroverde. Behalve haar wereldtitel in de zevenkamp werd ze in maart in Belgrado ook nog eens Europees kampioen indoor in de vijfkamp. Tijdens de prestigieuze meeting in Götzis eind mei voegde Thiam daar nog een illustere prestatie aan toe. Ze werd nog maar de derde atlete in de geschiedenis van de zevenkamp die de grens van 7.000 punten overschreed. De IAAF bekroonde Thiam dit najaar met de titel Wereldatlete van het Jaar.

Zonder het uitstekende jaar van Thiam had de titel kunnen gaan naar turnster Nina Derwael. De 17-jarige Truiense schitterde op de balk met ongelijke leggers en behaalde in die discipline goud op het EK in het Roemeense Cluj en brons op het WK in het Canadese Montréal.

Ook basketster Emma Meesseman kende een uitmuntend 2017. De West-Vlaamse veroverde de Russische titel met haar club Ekaterinenburg. Daarbovenop behaalde Meesseman met de Belgian Cats een eerste medaille ooit op een EK basketbal. De vrouwen van bondscoach Philip Mestdagh veroverden brons in Praag.

BELOFTE VAN HET JAAR

Lotte Kopecky opende de avond door de eerste trofee binnen te rijven. De renster haalde het voor judoka Matthias Casse en golfer Thomas Detry. Kopecky is samen met Jolien Dhoore de allereerste wereldkampioene koppelkoers op de baan en werd vijfde op de Ronde van Vlaanderen op de weg.

COACH VAN HET JAAR

Roger Lespagnard werd voor het tweede jaar op rij door de sportjournalisten verkozen als de beste coach van 2017. De trainer van de gevierde Nafi Thiam troefde daarbij Kameroens bondscoach Hugo Broos en Davis Cup-kapitein Johan Van Herck af. Lespagnard was één van de bepalende factoren in het fabelachtige jaar van Thiam, die hij al sinds haar negende onder haar hoede heeft. Een duidelijk geëmotioneerde Thiam keek met blinkende ogen toe.

PARALYMPIËR VAN HET JAAR

Bij de paralympiërs kreeg Peter Genyn de trofee. De handbiker verlengde zijn wereldtitels op de spurtnummers, en dat na een jaar 2016 waarin hij al bijzonder succesvol was op de Paralympische Spelen. Genyn liet tafeltennisser Laurens Devos en Joachim Gérard.

TEAM VAN HET JAAR

In een grand crujaar voor de Belgische teamsport sleepte het Team Davis Cup de prijs in de wacht. Het team van kapitein Van Herck en tennissers David GoffinRuben BemelmansSteve Darcis en Arthur Degreef schopte het voor de tweede keer in drie jaar tijd tot de finale van de gerenommeerde Davis Cup. De Belgian Cats (basketbal) en de Red Lions (hockey) waren de andere supergenomineerden.
Tijdens het Sportgala werd ook stilgestaan bij de inspirerende strijd van Stig Broeckx, de wielrenner die in mei 2016 zwaar ten val kwam en maandenlang in coma lag. Intussen traint hij keihard om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leven na zijn ongeluk. Als teken van respect hielden de aanwezigen een staande ovatie voor moedige Stig.
Ook Evi Van Acker kreeg een daverend applaus. De zeilster nam half september afscheid van haar zeilboot, waarmee ze jarenlang meedraaide in de absolute wereldtop van haar sport. In de laserradiaalklasse slaagde ze erin om op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een zilveren medaille te behalen. Stilzitten zal ze niet doen, want de Gentse verklapte dat ze hoopt om een triatlon af te werken in 2018.