Derwael en Hazard Sportvrouw en Sportman van het Jaar

Nina Derwael en Eden Hazard zijn op het Sportgala 2018 in de Docks Home Event Hall in Brussel door de Belgische beroepsbond van Sportjournalisten (Sportspress.be) uitgeroepen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar.

Nina Derwael kreeg van de sportjournalisten 1.212 punten, dat zijn er 262 meer dan Nafi Thiam (950 ptn). Liefst 196 keer werd Derwael op de eerste plaats gezet, tegenover 55 eerste plaatsen voor Thiam.  Belgian Cat Emma Meesseman (440 ptn) moest net als in 2017 vrede nemen met de derde plaats.

Derwael schitterde recent nog op het WK in Doha, met goud aan de brug met ongelijke leggers. Ze schreef zo geschiedenis door België een eerste gouden medaille ooit te bezorgen op een WK gymnastiek. Derwael werd er ook vierde allround en op de balk. De Limburgse won eerder op het jaar ook al Europees goud op de brug en zilver op de balk.

HAZARD NIPT VOOR NAERT

Eden Hazard haalde het met 736 punten nipt voor marathonloper Koen Naert (717 ptn). Schaatser (en skeeleraar) Bart Swings werd derde met 325 punten. Hazard werd door 94 journalisten op de eerste plaats gezet in hun stemformulier. Dat gaf de doorslag in de einduitslag. Naert moest het immers doen met 79 eerste plaatsen.

Hazard kende een grand cru 2018, met als bekroning een bronzen medaille met de Rode Duivels op het WK voetbal in Rusland. De sterspeler van Chelsea liet op de Wereldbeker zijn beste voetbal zien en leidde de Duivels onder meer naar een historische zege tegen topfavoriet Brazilië. In clubverband bezorgde hij Chelsea in mei de FA Cup.

RED LIONS PLOEG VAN HET JAAR

De Belgische hockeymannen zijn uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar. De kersverse wereldkampioenen, voor wie de stemming opnieuw geopend werd door Sportspress.be, bliezen de concurrentie weg. Met 561 punten namen ze uiteindelijk vlot de maat van hun voetbalcollega’s. De Rode Duivels, die afgelopen zomer eveneens sportgeschiedenis schreven door brons te veroveren op het WK in Rusland, stranden met 329 punten op de tweede plaats. De Belgische basketbalvrouwen, vierde op hun allereerste WK, eindigden op de derde plaats (188 ptn).

GENYN VOLGT ZICHZELF OP

Peter Genyn heeft de prijs voor Paralympiër van het Jaar in ontvangst mogen nemen. Genyn (274 punten) haalde het met een miniem verschil van 24 punten voor tafeltennisser Laurens Devos (250). Wielrenner Kris Bosmans werd derde (200 ptn). De 42-jarige Genyn pakte in augustus in Berlijn twee Europese titels. De Kalmthoutenaar deed dat op het EK para-atletiek op zowel de 100 als op de 200 meter in de klasse T51. Slechts een maand eerder werd Genyn geopereerd aan de heup, maar dat stopte hem niet om zijn tiende internationale medaille op rij te veroveren. In mei stelde hij in Notwill ook het wereldrecord scherper op de 100 meter (20.07).

MARTINEZ EERSTE BUITENLANDSE COACH VAN HET JAAR

Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels, mag zich Coach van het Jaar noemen. Martinez haalde het met 344 punten voor Philip Mestdagh (275 ptn), bondscoach van de Belgian Cats, en Vital Heynen (246), bondscoach van de Poolse volleybalmannen. Voor het eerst in de geschiedenis zette Sportspress dit jaar de poort voor buitenlandse coaches open bij zijn verkiezing Coach van het Jaar. De overwinning van Martinez komt dan ook niet uit de lucht vallen. De 45-jarige Catalaan leidde de Rode Duivels afgelopen zomer op het WK in Rusland naar een historische derde plaats.

EVENEPOEL BELOFTE VAN HET JAAR

Wielrenner Remco Evenepoel is de Belofte van het Jaar. De dubbele wereldkampioen bij de junioren haalde het met 677 punten voor loper Jonathan Sacoor (457 ptn) en veldrijder Eli Iserbyt (57 ptn). Remco Evenepoel maakte pas in april 2017 zijn debuut in de wielersport, maar was dit seizoen ongenaakbaar in de juniorencategorie. De achttienjarige Vlaams-Brabander pakte in het Oostenrijkse Innsbrück goud in zowel de wegrit als de tijdrit. Eerder op het seizoen had hij diezelfde dubbel ook al gerealiseerd op het EK in Tsjechië. Evenepoel slaat komend seizoen de beloftencategorie over en wordt meteen prof bij WorldTour-team Deceuninck-Quick Step.